Bagaimana nak handle cathrig ink printer....

Saya beli printer modified ni.Sebenarnya dah lama bercadang nak beli masa jumpa kat Digital Mall dulu tapi dok nantilah…. nantilah… nantilah… Bukan mahal mana pun.
Kat rumah saya ada printer PIXMA 258. All in One yang boleh print dan scan sekali. Masalahnya harga set ink cartridge dia bukannya murah.Sekadar nak buat assigment,tak perlu la ink yang mahal-mahal,,


Printer modified ini mudah dan murah . Nak refill ink cuma di bahagian luar dan harga sebotol ink berharga antara RM 7-8 saja.

Tapi,orang cakap jika ink kat luar memang bnyk masalah,,
saya pun mengalami masalah yang sama,
ink dalam wire kt luar tak d sedut dengan elok,


1st time pakai printer ink outside,,
pergghhh,,mengelabah la jugak,,,
nak di jadikan citer,fikir di fikir balik..
TERINGAT pasal tekanan yang di ajar cikgu fizik dulu,.rupenya masalah yang di alami sebelum nie cuma tekanan jew,,



Semasa membeli printer ini, jurujual beritahu ‘ kalau nak print, buka penutup kecil dan kalau nak isi semula ink, buka penutup besar ‘
Rupa-rupanya prinsip yang diajar jurujual tersebut salah! Tidak betul sama sekali ! Dibangkang sepenuhnya!
Cuba perhatikan gambar botol ink yang dilukis oleh Encik Azman Ishak di atas. Penutup kecil berada di ruang kedap udara, kalau dibuka waktu kita print, tak adalah ruang kedap udara yang akan memberi tekanan kepada dakwat untuk disalurkan ke printer.
Sepatutnya bahagian penutup yang lebih besar itu perlu dibuka, maka akan ada tekanan di situ yang akan menolak dakwat ke printer.
Awal pagi tadi, bertukanglah saya membaiki printer tersebut.

DAN itulah masalah yang dapat di selasaikan dengan sendiri,,
berfikir dahulu and concentrate dalam kelas fizik,,ape yang di ajar ada gunanya,,

sekian dari saya,
nick aizuddin,,

<3

6 comments:

Anonymous said...

sangat membantu!
tenkiu~~

afiqghafor said...

thank you awak for info

Anonymous said...

tak jadi la.

Nurul Jannah said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Jannah said...

sya buat x bleh pon
mcm mn nk buat ni sya punya mp237

Nurul Jannah said...

warna biru jew msih sumbat mcm dlm gamba tu yg lain dh ok
plz blas

 
..